< Ontdekflorence in het nederlands

--------------------

HOME

--------------------

CONTACT

--------------------

Mooi om te zien

Het Centrum

Kerken

Monumenten

Musea

Pleinen

Tuinen & parken

--------------------

Leuk om te doen

Toscaans koken

Markten

Leuke uitjes in Toscane

Shoppen

Sport

--------------------

Eten, drinken

& uitgaan

Restaurants

Bars & café's

Discotheken

Gezellige tips

--------------------

Overigen

Handig om te weten

Het weer

Made in Florence

Trouwen in Toscane

Vervoer

Piazza Santa Croce strekt zich vanaf de Franciskaanse basiliek 'Santa Croce', uit in een rechthoekige vorm en werd omstreeks de 13de/14de eeuw gerealiseerd.

 

Met de bouw van de basiliek van Santa Croce werd in 1294 begonnen en is waarschijnlijk een projekt geweest van Arnolfo di Cambio. De marmeren voorkant (1845-63) en de klokkentoren (1874) werden echter pas later aan de basiliek toegevoegd.

 

Piazza Santa Croce wordt aan weerskanten omgeven door een aantal gebouwen die nog uit de middeleeuwen stammen, maar de twee beroemste gebouwen die aan dit plein staan werden gerealiseerd omstreeks de 14de eeuw ; Palazzo Cocchi-Serristori op huisnummer 1 en het Palazzo dell'Antella op huisnummer 21-23.

 

Historisch voetbal

Op Piazza Santa Croce worden veel manifestaties gehouden. Eén van de belangrijkste manifestaties is het historische voetbal (calcio storico of calcio in costume). In de maand juni wordt het plein omgetoverd tot stadion compleet met tribunes. Hier strijden dan de 4 buurten van het centrum van Florence om de hoofdprijs (een kalf) en de eer. Elke buurt heeft zijn eigen kleur en zijn als volgt ingedeeld ;

- blauw voor de buurt van Santa Croce,

- groen voor San Giovanni,

- rood voor Santa Maria Novella

- wit voor Santo Spirito.

Er worden in totaal 3 wedstrijden gespeeld. Het spel speelt zich af in het midden van het plein die voor deze gelegenheid geheel bedekt is met zand. Het spel op zich heeft weinig met voetbal te maken en lijkt meer op rugby of American football. De regels zijn sinds 1400 weinig veranderd en bestaan uit het mogen schoppen, trappen, ellebogen geven, klappen uitdelen (hoog en laag !) om zodoende de bal te pakken en een 'caccia' te scoren. Een caccia wordt gescoord dmv de bal in het net van de tegenstander te gooien. Na elke gescoorde 'caccia' worden er een paar schoten gelost. Vaak lopen de wedstrijden uit tot mega rellen en wordt er hier en daar een neus gebroken. Om zijn geweldadige inhoud laait dan ook elk jaar de discussie weer op, of deze wedstrijden wel of niet gehouden moeten worden. Tot nu toe hebben zij elk jaar nog plaatsgevonden.

Kaartjes voor deze wedstrijden kunnen gekocht worden in bij de kaart-verkooppunten om het plein heen. Buiten deze voetbalwedstrijden om, worden er nog veel meer manifestaties gehouden, waaronder concerten (oudjaarsavond concert) en markten (sinds een paar jaar wordt er elk jaar rond kerst, een kerstmarkt georganiseerd).

 

 

 

 

Piazza santa Croce tijdens het 'Calcio Storico'.

 

Een 'Calcio Storico' wedstijd waar het hard aan toegaat !

 

Het beeld van Dante Alighieri.

 

De kerk santa Croce

 

Foto's: Ontdekflorence ©

 

| Home | Contact | Het centrum | Kerken | Monumenten | Musea | Pleinen | Toscaans koken | Markten |

| Leuke uitjes in Toscane | Trouwen in Toscane | Ontdekflorence op Blogger |

 

 

 

Copyright © 2011 Ontdekflorence. Alle rechten voorbehouden.

 

Alle teksten en foto's zijn eigendom van ontdekflorence tenzij

anders aangegeven.

 

Protected by Copyscape Duplicate Content Finder