--------------------

HOME

--------------------

CONTACT

--------------------

Mooi om te zien

Het Centrum

Kerken

Monumenten

Musea

Pleinen

Tuinen & parken

--------------------

Leuk om te doen

Toscaans koken

Markten

Leuke uitjes in Toscane

Shoppen

Sport

--------------------

Eten, drinken

& uitgaan

Restaurants

Bars & café's

Discotheken

Gezellige tips

--------------------

Overigen

Handig om te weten

Het weer

Made in Florence

Trouwen in Toscane

Vervoer

De Basilica Santa Maria del Fiore is de vier na grootste kerk van Europa (na San Pietro te Rome, Saint Paul (te Londen en de Dom van Milaan). In 1296 werd door Arnolfo de Cambio met de bouw begonnen. De dom werd gebouwd op de oude resten van de kathedraal 'Santa Reperata', de overblijfselen van deze kathedraal zijn nog steeds te zien en te bezoeken (entree 3 € ).

De bouw van de Duomo ging gestaag voort en werd overgenomen door Giotto van 1334 tot 1336, waarna Francesco Talenti en Lapo Ghini het werk op zich nemen. Het hele complex werd tussen 1378 en 1421 afgebouwd.

 

De beroemde koepel van Brunelleschi (Cupola) werd na vele discussies en tegenspraak in 1434 afgebouwd. In 1436 werd de dom ingewijd door paus Eugenio IV en opgedragen aan Santa Maria del Fiore.

 

De dom bestaat uit drie belangrijke bouwstijlen die samensmelten in een prachtig geheel. De romaans bouwstijl wordt gecombineerd met de gotische bouwstijl terwijl de achthoekige koepel van Brunelleschi een prachtig voorbeeld is van de renaissance.

 

De façade van de dom, allereerst gebouwd in Romaanse stijl door Arnolfo en herbouwd door Talenti in gotische stijl, werd pas afgemaakt in 1887 door Emilio de Fabris.

 

De binnenkant van de dom bestaat uit een Romaans kruis en straalt een zeker strengheid en grootsheid uit. De prachige vloer werd gerealiseerd door Baccio d'Agnolo.

 

In de dom krijg je, door middel van een trap, toegang tot de opgravingen waarmee in 1966 begonnen werd. Hier werden gedurende 4 jaar de resten van de antieke kathedraal 'Santa Reperata' blootgelegd.

 

De koepel van Brunelleschi

 

Naast deze opgravingen is een bezoekje aan de Cupola di Brunelleschi zeker de moeite waard. Dit bezoek begint met het beklimmen van een zeer stijle en smalle wenteltrap die bestaat uit 463 treden, hierna komje terecht op het balkon die aan de binnenkant van de koepel loopt en waar je van dichtbij de versieringen van de koepel kunt zien. Nog even doorlopen en dan kom je op de top van de koepel terecht, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. De toegang tot de koepel bevindt zich aan de linkerzijde van de dom.

 

De klokkentoren

 

Naast de dom staat de Campanile di Giotto, gebouwd door Giotto met een meer decoratief dan functioneel doel. In 1334 werd er begonnen met de bouw en in 1359 werd de klokkentoren afgebouwd door Francesco Talenti (Giotto sterft in 1337). De verschillende kleuren marmer (wit uit Carrara, groen uit Prato en rood uit Siena) versieren de hele toren en met zijn 84,70 mt hoogte en 14,45 breedte is het een prachtig elegant monument. Beklim de 414 treden om van een prachtig uitzicht op de dom en de stad te genieten.

 

R. v/d Wielen

 

 

Santa Maria del Fiore

piazza Duomo

Tel 055-2302885

 

Openingstijden:

Ma,di,wo&vrij

10.00 - 17.00

Do

mei-okt

10.00 - 15.30

jul-sept

10.00 - 17.00

overige mnd

10.00 - 16.30

za

10.00 - 16.45

zon- en feestdagen

13.30 - 16.45

Entree:

gratis

 

De Koepel

openingstijden:

Ma. - Vrij.

08.30 - 19.00

Za

08.30 - 17.40

Entree:

€ 8,00

 

De klokkentoren

openingstijden:

dagelijks

08.30 - 19.30

Entree:

€ 6,00

 

Link:

Opera del Duomo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| Home | Contact | Het centrum | Kerken | Monumenten | Musea | Pleinen | Toscaans koken | Markten |

| Leuke uitjes in Toscane | Trouwen in Toscane | Ontdekflorence op Blogger |

 

 

 

Copyright © 2011 Ontdekflorence. Alle rechten voorbehouden.

Alle teksten en foto's zijn eigendom van ontdekflorence tenzij

anders aangegeven.

 

Protected by Copyscape Duplicate Content Finder