De Florentijnen zijn gek
op 'het uit eten gaan' (mangiare fuori). Vanaf donderdag tot en
met zaterdag avond zitten de meeste restaurants
dan ook bomvol. Het is tijdens deze dagen dan ook
aan te raden van tevoren te reserveren.
De meeste eters komen rond een uur of negen
het restaurant binnen, maar bij sommige restaurants kun je zelfs
tot 24.00 nog aanschuiven (dat wordt 'dopo cinema'
genoemd: eten na de bioscoop of voorstelling).
De Florentijnse restaurants
zijn in een paar categorieën onder te verdelen:
'Ristorante'
Restaurant waar je vooral pasta en vlees-
en visgerechten eet, meestal hebben ze geen pizza’s.
'Pizzeria'
Hier eet je hoofdzakelijk pizza’s
en pasta’s. Let altijd wel op dat er 'Forno a Legna' bij staat,
dit betekend dat de pizza's in de houtoven worden geschoven... wel
zo lekker!
'Ristorante / Pizzeria'
Hier vallen de meeste restaurants onder
en hebben het meest gevarieerde menu met pizza’s, pasta’s
,vlees- en visgerechten en salades.
'Osteria' & 'Trattoria'
In een Toscaanse 'trattoria' of 'osteria'
eet je vaak alleen maar typisch Toscaanse gerechten waarbij in de
osteria het accent iets meer op de wijnkaart ligt.
'Enoteca'
Wijnbar waar je wat kan eten, meestal simpele
dingen zoals kazen, vleeswaren, crostini en crostoni. Dit alles
onder het genot van de lekkerste Italiaanse wijnen.
'Rosticceria'
Italiaanse afhaal met grote keuze uit Toscaanse/italiaanse
specialiteiten.
Het Menu
Er staan meestal vier gangen op
het menu;
Antipasto (hors d'oevre), Primo (voorgerecht),
Secondo (hoofdgerecht) en Dolce (nagerecht). Vaak is het genoeg
twee gangen te nemen, houd er wel rekening mee dat er bij het hoofdgerecht
(vlees of vis) vaak geen groenten zitten. Bestel de salade of de
groente er dan ook apart bij (contorno).
De rekening
'Il conto per favore' (mag
ik de rekening):
Een fooi geven in een restaurant of bar,
is naar eigen keuze. Ben je blij met de bediening en het restaurant,
dan kun je een paar euro's achterlaten voor de 'cameriere' (ober).
De 'coperto' of 'pane' die vrijwel altijd op de rekening staat,
is voor het brood wat op tafel wordt gezet.
Openingstijden:
De meeste eetgelegenheden zijn open van
12.00 tot 15.00 voor de lunch en vanaf 19.30/20.00 kun je er terecht
voor het avondeten. De keukens zijn over het algemeen tot 22.00
geopend.
Zone: Historisch Centrum
LUB
NAUTICO LO SKIPPER
Via degli alfani, 78/r, tel: +39 (0)55.284019,
zone Piazza Santissma Annunziata
Siciliaanse keuken op z'n best ! De familie
Sabella maakt hier de lekkerste verse vis voor je klaar maar ook
typische Siciliaanse gerechten zoals de 'Canolo'. Klein maar fijn,
dit restaurant maakt deel uit van een nautische club in hartje centrum
vlakbij Piazza Santissima Annunziata.
RistoranteINERIA
GASTONE
Via Matteo Palmieri 26/r, tel: +39 (0)55.2638763,
Zone Duomo (Achter het Museo Nazionale del Bargello)
Lekkere wijn en heerlijke Toscaanse en Italiaanse
gerechten. Zodra je het bord voor je krijgt geschoven word je meteen
verrast door de opmaak: elk gerecht is een heus kunstwerk! In de
winter worden er ook kooklessen gehouden, kijk op de website voor
meer informatie: www.gastonefirenze.it
(In de zomer kun je hier op donderdag, vrijdag en zaterdag ook buiten
eten)
Zone: Oltrarno (Aan de
andere kant van de rivier de Arno)
IL AGAZZINO
Piazza della passera 2/3, tel:+39 (0)55.215969,
Zone Oltrarno (Borgo San Jacopo)
Als je (ook) eens Florentijnse gerechten
wil proberen zoals, trippa of lampredotto (gerechten gemaakt met
de magen van de koe) ga dan naar di leuke & moderne restaurant
op dit kleine verborgen pleintje in hartje Oltrarno. Uiteraard staan
er nog vele andere Florentijnse en Toscaanse gerechten op kaart.
Wil je hersenen eten? Bel dan van te voren om die te bestellen...
ze worden dan op bestelling speciaal voor jou klaar gemaakt! Er
staan ook een paar tafeltjes buiten.
IL ANTO
BEVITORE
Via di santo spirito 64/r, tel: +39 (0)55
211 264, Zone Oltrarno
Bij deze eigentijdse en jonge 'trattoria'
staat de kwaliteit van het eten en de wijn hoog in het vaandel.
Van doordachte Italiaanse gerechten tot kaasplateau's en heerlijke
conserven er is voor ieder wat wils. Het restaurant is zeer geliefd
onder de Florentijnen en zit bijna elke dag vol, voor 's avonds
kun je dan ook beter reserveren. Il Santo Bevitore heeft geen tafeltjes
buiten.
Zone: San Niccolò
(zone onder het Piazzale Michelangelo)
ENOTECA
UORI
PORTA
via del monte alle croci 10, tel +39 (0)55
234 2483, zone San Niccolò (net buiten de
poort van San Miniato)
Bij deze gezellige enoteca kun je bij een
goed glas wijn genieten
van een van de simpele Toscaanse gerechten die op de menukaart staan.
Probeer een lekkere crostone (warm belegd Toscaans brood)
of een van de verschillende soorten pasta's. Buiten op het kleine
terras
heb je een mooi uitzicht op een van de oude stadspoorten van de
stad.
ORRE
69
lungarno benvenuto cellino 69r, tel +39
(0)55 658 0433, zone San Niccolò (naast de toren
van San Niccolò)
Geniet bij deze trendy winebar van lekkere
(maar kleine!) pizza en een goed glas wijn binnen of buiten op het
kleine terras. De winebar gaat over in een gezellige en moderne
bistrot waar je typische Italiaanse gerechten kunt eten maar ook
een lekkere hamburger met eigengemaakte friet maken ze hier graag
voor je klaar.
|