Het hoofdgerecht in de Toscaanse keuken bestaat meestal uit vlees en
vis.
En wordt meestal zonder groente of aardappels
opgediend die moeten er apart
worden bij besteld (contorno).
Secondo:
Bistecca alla Fiorentina
"De allom
bekende Florentijnse biefstuk
is het beste
te eten in de wat duurdere restaurants,
waar ze nog op
de traditionele wijze wordt bereid.
Als je van vlees
houdt moet je deze Bistecca
Alla Fiorentina
zeker proberen. "
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
Biefstuk 600 gr voor 2 personen,
olijfolie,
zout en peper.
Bereiding:
Voor deze biefstuk is jong
rundervlees nodig, als kotelet gesneden en bevat filetto
en controfiletto en moet ongeveer 2 cm hoog zijn.
Leg de biefstuk op de barbecue of grill (het liefst verhit met houtskool)
en laat het vlees aan elke kant zo’n 5-6 minuten bakken, op
smaak brengen met wat zout en peper en eenmaal
opgediend wat olijfolie erover heen sprenkelen. Het vlees blijft
goed rood aan de binnenkant, houd jij meer van doorgebakken, dan
is dit stuk vlees niet voor jou bestemd.
Secondo:
Trippa alla Fiorentina
"Ook de Trippa alla Fiorentina
is een heel erg typisch gerecht.
Let vooral op de 'typische'
ingredienten van dit recept."
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
1/2 kilo koeiendarmen,
1 ui,
300 gr gepelde tomaten,
1 steel
selderij,
1 wortel,
100 gr spek,
50 gr boter,
1 glas witte
wijn,
bouillon,
laurier,
olijfolie,
zout en peper.
Bereiding:
Was de darmen onder
stromend warm water (goed schoonmaken!), en laat ze 30 minuten koken.
Snijd ondertussen de selderij , ui, wortel, spek en een paar blaadjes
laurier fijn. Zet een koekenpan met olijfolie op
het vuur en bak dit geheel op een gemiddeld vuur. Voeg de boter,
wijn, tomaten, zout en peper toe. Wanneer de saus goed
door elkaar is geroerd kunnen de darmen worden toegevoegd, goed
door de saus roeren en op een laag vuur laten koken tot de darmen
zacht zijn. Tijdens het koken af en toe een beetje bouillon
toevoegen om het geheel niet op te laten drogen, eet smakelijk !
Secondo:
Palombo alla Livornese
"Ookal ligt Florence niet
aan de zee,
er is toch een aardige keuze
uit visrestaurants,
er wordt vrijwel alleen zeevis
gegeten.
De naam Palombo alla Livornese
zegt het al,
dit recept komt uit Livorno."
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
6 stukken Palombo (toonhaai),
5 rijpe tomaten,
1 ui,
1 wortel,
1 glas rode wijn,
bloem,
olijfolie,
zout en peper.
Bereiding:
Snijd de ui en wortels fijn, en laat
ze sudderen in een klein beetje olijfolie. Wanneer
de groenten ietwat gaar beginnen te worden kan de vis
worden toegevoegd, di vis moet van te voren licht worden ingesmeerd
met bloem. Laat de vis aan beide kanten bruin worden, voeg
zout en peper toe en blus het geheel af met een glas
witte wijn. Wanneer de wijn bijna geheel is opgenomen worden
de tomaten toegevoegd, vantevoren moeten de tomaten gepeld zijn
en in kleine stukjes zijn gesneden. Laat het geheel op een laag
vuur koken, mocht de saus dreigen op te drogen voeg dan wat warm
water toe. Dit recept is ook ideaal voor de baccalà
(kabeljauw).
|