--------------------
HOME
--------------------
CONTACT
--------------------
Mooi om te zien
Het
Centrum
Kerken
Monumenten
Musea
Pleinen
Tuinen & parken
--------------------
Leuk om te doen
Toscaans
koken
Markten
Leuke
uitjes in Toscane
Shoppen
Sport
--------------------
Eten, drinken
& uitgaan
Restaurants
Bars & café's
Discotheken
Gezellige tips
--------------------
Overigen
Handig om te weten
Het weer
Made in Florence
Trouwen in Toscane
Vervoer
|
Het voorgerecht (primo) kan uit vele verschillende gerechten bestaan. Het meest gangbare
voorgerecht is pasta in al zijn vormen, maten en smaken. Maar naast de pasta zijn er nog vele andere lekkere voorgerechten. Hieronder een paar
recepten van typische Toscaanse voorgerechten.
Primo:
Acqua cotta
"Een lekkere bouillon
met ei en brood op z'n
Toscaans."
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
2 uien,
2 tomaten,
1 steel selderij,
1 ei per persoon,
rosemarijn,
olijfolie,
zout,
plakjes brood.
Bereiding:
Heb je een terracotta pan,
bereid de soep dan hierin, zo niet gebruik dan een gewone pan. Laat
de grof gesneden uien, tomaten en selderij in een beetje olijfolie
sudderen. Voeg na ongeveer 30 min. heet water, zout en
fijngesneden rosemarijn toe. Laat de soep zo’n
5 minuten koken. Leg in elk bord een stuk geroosterd brood, klop
de eieren los en giet die over het brood heen. Giet de hete soep
in het bord over het brood en het losgeklopte ei, smakelijk eten!
Primo:
Ribollita
"Eén van de meest
typische
voorgerechten die je in een
Toscaans restaurant op het
menu kunt vinden is de ‘Ribbolita’.
Een heerlijke volle groentensoep."
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
500gr brood,
150 gr witte bonen (niet gekookt),
250 gr verse
tomaten,
1 ui,
2 teentjes knoflook,
1 steel selderij,
1 wortel,
½ groene kool,
1 aardappel,
peterselie,
tijm,
Olijfolie,
zout,
hete peppertjes
Bereiding:
Allereerst moeten de witte
bonen 12 uur in koud water worden gezet, hierna moeten
zij op laag vuur worden gaar gekookt. Ondertussen kunnen de geperste
knoflook, de ui, de wortel en de selderij in olijfolie
gebakken worden. Voeg na 5 minuten de hete peppertjes toe samen
met de gepelde tomaten, de tijm, de in blokjes
gesneden aardappel en de fijn gesneden groene kool. Laat het geheel
met wat toegevoegd water zachtjes koken. Voeg de fijngemaakte witte
bonen met hun kookwater toe aan het geheel en na ongeveer 20 minuten
kun je het geheel op smaak maken met wat zout. Ondertussen in een
pan, het allerliefste in een pan van terracotta,
legt men een laag in dunne plakjes gesneden brood,
hier giet men wat soep over en bedek de soep met nog een laag brood
hier weer soep overgieten en dit nog twee keer herhalen, en klaar
is de Ribbolita !
Primo:
Gnocchi alla Fiorentina
"Probeer eens Gnocchi, of
gnochetti te maken, origineel
en lekker. Houd er wel rekening
mee dat de gnocchi wat zwaar
op de maag liggen. "
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
1 kg aardappels,
300 gr spinazie,
1 ei,
200 gr bloem,
boter,
salvia ,
geraspte parmesaanse kaas,
zout.
Bereiding:
Schil de aardappels en laat ze gaar
koken. Laat ook de spinazie gaar koken en eenmaal gaar goed laten
uitlekken. Maak puree van de aardappels zonder
water of melk toe te voegen. Maal ook de spinazie fijn en voeg het
bij de aardappels, voeg één ei toe en roer het geheel
goed door elkaar. Voeg de bloem toe tot er een stevige puree ontstaat,
als na het toevoegen van de 200 gr het geheel nog te ‘slap’
is nog wat bloem toevoegen. Rol van het geheel verschillende cilinders
met een dikte van ongeveer 2 cm, snijd hierna de cilinders
in kleine stukje van ongeveer 1 cm dikte. Plaats alle gnocchetti
in een pan met kokend water, als de gnocchetti gaan drijven zijn
ze gaar. Haal ze uit het water met een grote lepen met gaten erin.
Maak de gnocchetti op smaak af met boter en salvia
en geraspte parmesaanse kaas.Je kunt de gnocchetti
ook opdienen met een heerlijke tomatensaus of pesto.
|