Het nagerecht wordt vooral genuttigd bij etentjes en in restaurants. Waarschijnlijk
is de hoofdmoot italiaans ijs, een 'sorbetto di limone' zul je zeker altijd vinden op de
menukaart. Voor de rest zul je een appeltaart ook vaak tegenkomen zowel als
chocolade taart en 'dolci al cucchiaio' (nagerechten die met een lepeltje gegeten
moeten worden) en ook de cheesecake Italian style is in 80% van de restaurants
te vinden op de menukaart.
Thuis eten de Italianen weinig nagerechten en staat er meestal fruit of een
macedonia (een fruitcocktail) op tafel. Word je uit genodigd om bij iemand thuis te
komen eten dan is het vrij normaal een 'dolce' of 'gelato' mee te nemen.
Nagerecht:
Tiramisù
"Het bekenste Italiaanse
nagerecht
met honderd en één
varianten
hieronder de originele".
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
450 g mascarpone,
230 g slagroom,
4 eierdooiers,
120 g marsala (witte zoete dessertwijn),
100 g suiker,
300 g lange vingers,
350 g caffè espresso,
3 lepels pure cacao.
Bereiding:
De 'zabaione' (creme):
doe de 4 eierdooiers in een kom samen
met de suiker klop het geheel op tot een luchtige mousse, voeg de
marsala of een andere witte zoete dessertwijn toe
en blijf het geheel voorzichtig doorroeren. Breng in een pannetje
water aan de kook en laat het zachtjes doorkoken zet in de pan met
water een kleiner pannetje waarin de creme onder constant roeren
opgewarmt moet worden. Wanneer de zabaione dik
begint te worden is de creme klaar. Laat het geheel afkoelen. Als
de creme is afgekoeld kan de mascarpone en vervolgens
de geklopte slagroom er voorzichtig bij geroerd worden.
Haal de langevingers
door de espresso koffie, doe dit vrij snel want
de koekjes mogen niet uitelkaar vallen. Leg de koekjes in een langwerpige
schaal of cakevorm, over de eerste laag koekjes wordt de creme geschept
daar boven op weer een laag koekjes en dan weer een laag creme
net zolang todat alles op is. Strooi op de laatste laag de pure
cacao en laat het geheel afkoelen in de koelkast.
NB Kijk uit dit recept bevat
rauwe eieren !
Nagerecht:
Panna Cotta
"Dit is één van de typische
'dolci
al cucchiaio', een nagerecht
die je met een lepeltje moet eten.
Dit 'Dolce' staat op 98% van de
menukaarten in Toscana."
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
800 ml verse, niet geklopte, slagroom
200 ml melk
100 gr suiker
15 gr gelatine
één vanillestokje
Bereiding:
Smelt in een pannetje, de suiker met
het vanillastokje in de slagroom op laag vuur.
Tegerlijkertijd moet de gelatine voor ongeveer 5 minuten
in koud water worden gelegd. Voeg aan de slagroom de melk
en de goed uitgelekte gelatine toe (even het water eruit knijpen).
Schenk het geheel in een natte vorm en laat het ongeveer 12 uur
in de koelkast staan. De Panna cotta kan met vers fruit, aardbeiensaus
of chocolade saus geserveerd worden.
|