Deeg en sauzen
Wat
is er nou leuker om je eigen pasta te maken en jezelf en je gasten
te verassen.
De pasta is één van
de belangrijkste 'ingrediënten' van de Italiaanse keuken en
wordt in de vorm van pasta zoals spaghetti etc., als pizza en als
bijvoorbeeld canneloni, lasagne en gevulde pasta zoals ravioli en
tortellini, gegeten. Ook zijn
de sauzen in de Italiaanse keuken erg belangrijk. Vooral de sauzen
op basis van tomaten en gehakt, maar ook de bekende besciamella
is niet weg te denken.
Deeg:
Pizzadeeg
" Uiteraard zijn er pakken
met pizzadeeg
te koop in de supermarkt, wat
het
allemaal een stuk makkelijker
maakt.
Heb je geen pizzadeeg in huis
of wil
je het zelf gewoon eens een
keer proberen, hier is het recept"
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
400 gr bloem, 25 gr verse biergist,
water, 50 gr. olijfolie en zout.
Bereiding:
Maak een berg van de bloem, verkruimel
het biergist op de top van de berg en laat het oplossen door er
een lepel lauw water aan toe te voegen. Voeg zout en de olijfolie
toe en begin te kneden. Voeg net zolang water toe todat het deeg
glad en zacht is. Blijf het deeg goed kneden tot
dat het elastisch en glad wordt (vergelijk het met de zachtheid
van je oorlel... ). Is het deeg naar wens, maak er dan een bal van
en besprenkel het met bloem. Dek het deeg af met
een vochtige theedoek en laat het geheel rijzen
op een warme (kijk uit voor tocht) plek voor zo'n 2 1/2 uur. Besprenkel
de tafel met bloem en rol de bal plat tot je de ge-wenste vorm hebt.
Leg het deeg op de speciale pizza vorm of ovenpapier en giet er
wat olijfolie en tomatensaus overheen en prik met de vork
wat gaatjes in het deeg. Laat het geheel nog zo'n half
uur rusten op een warme plek. Zet de pizza in een voorverwarmde
oven en houd de temp. op z'on 200-250 C° voor 20 min. Haal de
pizza eruit voeg de andere gewenste ingredienten
toe en laat het geheel nog zo'n tien minuten doorbakken, smakelijk
eten!!
Deeg:
Pasta
"Deeg voor het maken van
lasagne,
canneloni, tagliatelle, ravioli,
tortellini etc.
Wil je je gasten verassen met
eigen
gemaakte pasta, hier is het recept:
"
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
400 gr. bloem,
4 eieren,
zout.
Bereiding:
Meng alle ingrediënten samen
todat je een compact en glimment deeg hebt. Als
je een pastamachine hebt, haal dan het deeg hierdoor, zo niet bestrooi
dan de tafel met bloem en rol het flinterdun uit naar de gewenste
vorm.
Tagliatelle: de pasta
oprollen en de rol in plakjes snijden, de tagliatelle zijn ongeveer
1 cm dik.
Lasagne: snijd rechthoekige
vormen van 8x16. Gooi de lasagne in kokend water voor een paar minuten,
haal ze uit de pan en gooi ze gelijk in een pan met koud water om
de kook gelijk tot stilstand te brengen. Leg de lasagne
op een theedoek de één naast de ander en
laat ze drogen en volg hierna het recept dat je hebt gekozen.
Tortellini: snijd
vierkantjes uit het deeg, leg de vulling die je gekozen hebt in
het midden en klap het geheel dubbel tot een vierant. Pak de twee
buitenste punten en druk die met je vingers aan elkaar.
Saus:
Besciamella
" Deze saus word o.a. gebruikt
bij het maken van lasagne."
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
50 gr boter, 50 gr bloem, 1/2 l melk,
nootmuskaat, zout en peper.
Bereiding:
Laat in een pannetje de boter smelten
op laag vuur. Is de boter eenmaal gesmolten dan wordt de bloem toegevoegd,
goed roeren, todat er een bal ontstaat. Voeg aan deze bal langzaam
en onder goed roeren de melk toe, die van te voren is verwarmd
maar niet gekookt heeft. Giet de melk erbij totdat de gewenste dikte
is ontstaan, voeg zout en peper en een beetje noot-muskaat
toe laat het nog even op een zacht vuurtje 10 min. pruttelen en
de saus is klaar.
Saus:
Tomatensaus
"De tomatensaus is goed voor
een 'pasta al pomodoro' (pasta met tomatensaus) of voor de basis
van je eigengemaakte pizza. Wil je de saus snel klaar hebben dan
even olijfolie verhitten en een teentje knoflook mee- bakken todat
hij bruin begint te worden, dan mag hij uit de pan. Bak de verse
tomaten met schil en in blokjes gesneden mee en laat het geheel
even pruttelen totdat de saus zich begint te vormen. Voeg hete peppertjes,
zout, peper en verse basilicum toe en voeg eventueel stukjes mozzarella
toe, ongeveer 5 min. voordat de saus klaar is. Deze saus is vooral
gechikt voor spaghetti (niet voor pizza). Wil je tomaten uit blik
gebruiken? Dat kan ook; een blik gepelde tomaten openmaken en in
een grote
beker doen, zout, peper, hete
pepertjes, basilicum en origano toevoegen (of Italiaanse, of pizzakruiden)
en het geheel met de handmixer fijnmaken. Deze saus is vooral geschikt
voor pizzabodems. "
De bereiding van de traditionele Italiaanse
saus staat hieronder beschreven.
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
800 gr verse,
rijpe tomaten,
4 teentjes knoflook,
bosje peterselie,
oregano,
olijfolie,
zout,
hete peppertjes.
Bereiding:
Dompel de tomaten even
onder in kokend water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes of gebruik
de handmixer. Laat ondertussen in de olijfolie de knoflook
bakken, zodra de knoflook bruin wordt, hem uit de pan halen.
Op laag vuur de tomaten toevoegen en met de deksel erop ongeveer
20 min laten sudderen. Op smaak maken met zout, hete peppertjes,
peterselie en een beetje oregano.
Saus:
Salsa alla Bolognese
"Deze saus is één
de bekendste
sauzen in de Italiaanse keuken
en is op vrijwel elk menu in elk
restaurant aanwezig."
Moeilijkheidsgraad:
Ingredienten:
200 gr gehakt,
1/2 ui,
1 kleine wortel,
1/2 selderij steel,
twee lepels tomatenpuree,
1/2 glas rode wijn,
bouillon,
olijfolie,
zout en peper.
Bereiding:
Snijd de ui, selderij en wortel fijn
en bak ze in de olijfolie, als deze halfgaar zijn
het gehakt toevoegen, goed met de groenten mengen en het gehakt
rul bakken. Voeg daarna de wijn toe en laat het verdampen.
Voeg de 2 lepels tomatenpuree toe opgelost in een beetje warme bouillon
en voeg zout en peper toe. Laat het geheel onder af en toe roeren
met de deksel op een laag vuurtje voor 2 uur pruttelen. Als de saus
dreigt op te drogen wat warme bouillon toevoegen, heerlijk
bij spaghetti en andere pasta's.
|