--------------------

HOME

--------------------

CONTACT

--------------------

Mooi om te zien

Het Centrum

Kerken

Monumenten

Musea

Pleinen

Tuinen & parken

--------------------

Leuk om te doen

Toscaans koken

Markten

Leuke uitjes in Toscane

Shoppen

Sport

--------------------

Eten, drinken

& uitgaan

Restaurants

Bars & café's

Discotheken

Gezellige tips

--------------------

Overigen

Handig om te weten

Het weer

Made in Florence

Trouwen in Toscane

Vervoer

 

 

Deeg en sauzen

Wat is er nou leuker om je eigen pasta te maken en jezelf en je gasten te verassen.

De pasta is één van de belangrijkste 'ingrediënten' van de Italiaanse keuken en wordt in de vorm van pasta zoals spaghetti etc., als pizza en als bijvoorbeeld canneloni, lasagne en gevulde pasta zoals ravioli en tortellini, gegeten. Ook zijn de sauzen in de Italiaanse keuken erg belangrijk. Vooral de sauzen op basis van tomaten en gehakt, maar ook de bekende besciamella is niet weg te denken.

Deeg:

Pizzadeeg

" Uiteraard zijn er pakken met pizzadeeg

te koop in de supermarkt, wat het

allemaal een stuk makkelijker maakt.

Heb je geen pizzadeeg in huis of wil

je het zelf gewoon eens een

keer proberen, hier is het recept"

 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad:

 

Ingredienten:

400 gr bloem, 25 gr verse biergist, water, 50 gr. olijfolie en zout.

 

Bereiding:

Maak een berg van de bloem, verkruimel het biergist op de top van de berg en laat het oplossen door er een lepel lauw water aan toe te voegen. Voeg zout en de olijfolie toe en begin te kneden. Voeg net zolang water toe todat het deeg glad en zacht is. Blijf het deeg goed kneden tot dat het elastisch en glad wordt (vergelijk het met de zachtheid van je oorlel... ). Is het deeg naar wens, maak er dan een bal van en besprenkel het met bloem. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het geheel rijzen op een warme (kijk uit voor tocht) plek voor zo'n 2 1/2 uur. Besprenkel de tafel met bloem en rol de bal plat tot je de ge-wenste vorm hebt. Leg het deeg op de speciale pizza vorm of ovenpapier en giet er wat olijfolie en tomatensaus overheen en prik met de vork wat gaatjes in het deeg. Laat het geheel nog zo'n half uur rusten op een warme plek. Zet de pizza in een voorverwarmde oven en houd de temp. op z'on 200-250 C° voor 20 min. Haal de pizza eruit voeg de andere gewenste ingredienten toe en laat het geheel nog zo'n tien minuten doorbakken, smakelijk eten!!

 

 

Deeg:

Pasta

"Deeg voor het maken van lasagne,

canneloni, tagliatelle, ravioli, tortellini etc.

Wil je je gasten verassen met eigen

gemaakte pasta, hier is het recept: "

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad:

 

Ingredienten:

400 gr. bloem, 4 eieren, zout.

 

Bereiding:

Meng alle ingrediënten samen todat je een compact en glimment deeg hebt. Als je een pastamachine hebt, haal dan het deeg hierdoor, zo niet bestrooi dan de tafel met bloem en rol het flinterdun uit naar de gewenste vorm.

 

Tagliatelle: de pasta oprollen en de rol in plakjes snijden, de tagliatelle zijn ongeveer 1 cm dik.

 

Lasagne: snijd rechthoekige vormen van 8x16. Gooi de lasagne in kokend water voor een paar minuten, haal ze uit de pan en gooi ze gelijk in een pan met koud water om de kook gelijk tot stilstand te brengen. Leg de lasagne op een theedoek de één naast de ander en laat ze drogen en volg hierna het recept dat je hebt gekozen.

 

Tortellini: snijd vierkantjes uit het deeg, leg de vulling die je gekozen hebt in het midden en klap het geheel dubbel tot een vierant. Pak de twee buitenste punten en druk die met je vingers aan elkaar.

 

 

Saus:

Besciamella

" Deze saus word o.a. gebruikt

bij het maken van lasagne."

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad:

 

Ingredienten:

50 gr boter, 50 gr bloem, 1/2 l melk, nootmuskaat, zout en peper.

 

Bereiding:

Laat in een pannetje de boter smelten op laag vuur. Is de boter eenmaal gesmolten dan wordt de bloem toegevoegd, goed roeren, todat er een bal ontstaat. Voeg aan deze bal langzaam en onder goed roeren de melk toe, die van te voren is verwarmd maar niet gekookt heeft. Giet de melk erbij totdat de gewenste dikte is ontstaan, voeg zout en peper en een beetje noot-muskaat toe laat het nog even op een zacht vuurtje 10 min. pruttelen en de saus is klaar.

 

 

Saus:

Tomatensaus

"De tomatensaus is goed voor een 'pasta al pomodoro' (pasta met tomatensaus) of voor de basis van je eigengemaakte pizza. Wil je de saus snel klaar hebben dan even olijfolie verhitten en een teentje knoflook mee- bakken todat hij bruin begint te worden, dan mag hij uit de pan. Bak de verse tomaten met schil en in blokjes gesneden mee en laat het geheel even pruttelen totdat de saus zich begint te vormen. Voeg hete peppertjes, zout, peper en verse basilicum toe en voeg eventueel stukjes mozzarella toe, ongeveer 5 min. voordat de saus klaar is. Deze saus is vooral gechikt voor spaghetti (niet voor pizza). Wil je tomaten uit blik gebruiken? Dat kan ook; een blik gepelde tomaten openmaken en in een grote

beker doen, zout, peper, hete pepertjes, basilicum en origano toevoegen (of Italiaanse, of pizzakruiden) en het geheel met de handmixer fijnmaken. Deze saus is vooral geschikt voor pizzabodems. "

 

 

 

De bereiding van de traditionele Italiaanse saus staat hieronder beschreven.

 

Moeilijkheidsgraad:

 

Ingredienten: 800 gr verse, rijpe tomaten, 4 teentjes knoflook, bosje peterselie, oregano, olijfolie, zout, hete peppertjes.

 

Bereiding:

Dompel de tomaten even onder in kokend water, pel ze en snijd ze in kleine stukjes of gebruik de handmixer. Laat ondertussen in de olijfolie de knoflook bakken, zodra de knoflook bruin wordt, hem uit de pan halen. Op laag vuur de tomaten toevoegen en met de deksel erop ongeveer 20 min laten sudderen. Op smaak maken met zout, hete peppertjes, peterselie en een beetje oregano.

 

 

Saus:

Salsa alla Bolognese

"Deze saus is één de bekendste

sauzen in de Italiaanse keuken

en is op vrijwel elk menu in elk

restaurant aanwezig."

 

 

 

Moeilijkheidsgraad:

 

Ingredienten:

200 gr gehakt, 1/2 ui, 1 kleine wortel, 1/2 selderij steel, twee lepels tomatenpuree, 1/2 glas rode wijn, bouillon, olijfolie, zout en peper.

 

Bereiding:

Snijd de ui, selderij en wortel fijn en bak ze in de olijfolie, als deze halfgaar zijn het gehakt toevoegen, goed met de groenten mengen en het gehakt rul bakken. Voeg daarna de wijn toe en laat het verdampen. Voeg de 2 lepels tomatenpuree toe opgelost in een beetje warme bouillon en voeg zout en peper toe. Laat het geheel onder af en toe roeren met de deksel op een laag vuurtje voor 2 uur pruttelen. Als de saus dreigt op te drogen wat warme bouillon toevoegen, heerlijk bij spaghetti en andere pasta's.

 

 

 

 

| Home | Contact | Het centrum | Kerken | Monumenten | Musea | Pleinen | Italiaans koken | Markten |

| Leuke uitjes in Toscane | Trouwen in Toscane | Ontdekflorence op Blogger |

 

Copyright © 2011 Ontdekflorence. Alle rechten voorbehouden.

Alle teksten en foto's zijn eigendom van ontdekflorence tenzij

anders aangegeven.

 

Protected by Copyscape Duplicate Content Finder